Publicaties

Het zelfgenezend vermogen energetisch bezien – artikel voor het Vakblad Natuurlijke & Integrale Gezondheidszorg

Merel de Waard

In de energetische geneeskunde wordt een universele energetische levenskracht gezien als de basis voor gezondheid. Waar deze energie wordt geblokkeerd, ontstaat onbalans en uiteindelijk fysiek en psychisch lijden. Het woord ‘blokkade’ heeft zijn weg gevonden in het vocabulaire van vrijwel elke energetische geneeswijze, van shiatsu en voetreflexmassage tot energetische therapie en acupunctuur. De resultaten van complementaire behandelingen laten zien dat deze het zelfgenezend vermogen stimuleren, maar hoe werkt dat precies? Waar vinden we de zelfgenezende processen in het lichaam en in ons energieveld en hoe zien ze eruit? Een samenvatting van modern onderzoek en theorievorming naar het zelfgenezend vermogen in de energetische geneeskunde.

Energetische therapie; achtergronden, theorie en effectiviteit – literatuuronderzoek in opdracht van de VVET

Mw. drs. B.C. de Waard

Reeds enkele jaren is er een beweging gaande om de complementaire zorg beter te organiseren en inzichtelijk te maken. Er zijn steeds beter omschreven eisen aan complementair therapeuten en samenwerking tussen regulier en complementair is steeds vanzelfsprekender. Toch is er nog veel onduidelijk. Niet in de laatste plaats doordat wetenschappelijk onderzoek naar veel complementaire behandelwijzen tot nu toe slecht te vinden was en een goed overzicht ontbrak.

Eind 2018 riep een Nederlandse zorgverzekeraar de complementaire beroepsverenigingen op om een betoog aan te leveren, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, waarin zij uitéén zetten waarom hun behandelwijze opgenomen moest blijven in de vergoedingen van de aanvullende verzekering.

In antwoord hierop werd voor het Verbond Van Energetisch Therapeuten een betoog geschreven over energetische therapie. In deze publicatie vindt u een overzicht van ontwikkelingen op het gebied van fundamenteel onderzoek in de energetische natuurkunde en naar energetische therapie in het bijzonder. Hiermee wordt de werking van energetische therapie begrijpelijk en is de behandelvorm gemakkelijker te plaatsen in de integrale zorg in Nederland.

Onderzoek

Projecten

Literatuurstudie Energetische Therapie Onderwerp Overzichtsstudie van recent wetenschappelijk onderzoek naar energetische therapie

Lees meer »

ExpertiseCentrum Energetische Geneeskunde

Kaaphoorndreef 66
Kamer 2.08
3563 AW  Utrecht

Contact

06 – 488 393 84
onderzoek@eceg.info